Νέα και άρθρα
Άρθρα για για την Εκπαίδευση & την Απασχόληση.

Καθώς διανύουμε την περίοδο συμπλήρωσης και υποβολής Μηχανογραφικών για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας είναι σημαντική για τους υποψηφίους η αναζήτηση ευκαιριών. Πλησιάζοντας στην εκπνοή της προθεσμίας υποβολής είναι σημαντικό να επισημανθεί μια επιπλέον επιλογή. Μια πολύ σημαντική εκπαιδευτική ευκαιρία έχει παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια για τους αποφοίτους των Γενικών Λυκείων της Ελλάδας και υποψήφιους φοιτητές με το δικαίωμα υποβολής Μηχανογραφικού στη διαδικασία επιλογής φοιτητών στα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου και συγκεκριμένα για το Πανεπιστήμιο Κύπρου (UCY) στη Λευκωσία και στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ/CUT) στη Λεμεσό.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, που ξεκινάει στις 17 Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 26 Ιουλίου στη 1:00 μ.μ, προσφέρεται στο 10% των θέσεων των εισακτέων φοιτητών στα τμήματα των ιδρυμάτων σε Ελλαδίτες μαθητές ΓΕ.Λ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις το 2024, 2023, 2022. Κριτήριο επιλογής είναι τα μόρια που συγκέντρωσαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις χωρίς κάποιο συντελεστή βαρύτητας. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μαζί με την Αστυνομική Ταυτότητα, τη Βεβαίωση συμμετοχής στις Πανελλαδικές όπου φαίνεται η βαθμολογία και το Απολυτήριο Λυκείου.

Ο υποψήφιος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ 30 περίπου τμημάτων κατανεμημένων σε τέσσερα επιστημονικά πεδία όπως και τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Ελλάδας. Ωστόσο καθώς δεν υπάρχει απόλυτη αντιστοιχία τμημάτων και πεδίων με αυτά του Ελλαδικού συστήματος θα πρέπει να επισημανθεί ότι για τα τμήματα Αγγλικών Σπουδών, Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Δημοσιογραφίας, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και Οικονομικών απαιτείται εξέταση στο ειδικό μάθημα «ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ» και βαθμός μεγαλύτερος ή ίσος του 10 ή εναλλακτικά δίπλωμα Αγγλικής Γλώσσας, για το τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών σπουδών εξέταση στο μάθημα «ΓΑΛΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ» με βαθμολογία μεγαλύτερη ή ίση του 10 ή εναλλακτικά δίπλωμα Γαλλικών, Αγγλικών, Γερμανικών ή Ισπανικών, ενώ για το τμήμα Αρχιτεκτονικής απαιτείται εξέταση στο Ελεύθερο και στο Γραμμικό σχέδιο. Προσοχή στο τμήμα Νοσηλευτικής το οποίο προσφέρεται και στο 1ο πεδίο ωστόσο χρειάζεται εξέταση στη Χημεία ή στη Βιολογία.

Η διαδικασία υποβολής Μηχανογραφικού για τα Πανεπιστήμια της Κύπρου μπορεί να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με το Μηχανογραφικό της Ελλάδας και το ένα μηχανογραφικό δεν αποκλείει το άλλο. Αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό είναι που δημιουργεί την ευκαιρία για τους Ελλαδίτες υποψηφίους αφ’ ενός γιατί αυξάνει τις επιλογές τους σε τμήματα της προτίμησής τους, αφ’ ετέρου γιατί η επιλογή των υποψηφίων στην Κύπρο γίνεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση επιλέγονται οι υποψήφιοι με κριτήριο τη βαθμολογία και τη σειρά προτίμησης των Τμημάτων που έχουν δηλώσει. Αφού ανακοινωθούν οι επιτυχόντες καλούνται να επικυρώσουν την κράτηση της θέσης τους στο πρόγραμμα σπουδών που πέτυχαν ηλεκτρονικά εντός συγκεκριμένης προθεσμίας. Εφ’ όσον μετά τη λήξη αυτής της προθεσμίας κάποιες θέσεις δεν συμπληρωθούν πραγματοποιείται 2η κατανομή στην οποία συμμετέχουν μόνο όσοι είχαν συμμετάσχει στην 1η ώστε να συμπληρωθούν οι θέσεις των εισακτέων. Σε αυτή τη 2η κατανομή συχνά προκύπτουν ευκαιρίες καθώς οι βάσεις εισαγωγής μπορεί να «πέσουν» σημαντικά. Ενδεικτικά παραδείγματα από τη διαδικασία το 2023 αποτελούν το τμήμα Χημείας του UCY με βάση 8.700 μόρια, το τμήμα Ψυχολογίας με 15.525 μόρια και το τμήμα Νομικής με 16.050 μόρια.

Επίσης ένα σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι είναι φυσικά η αναγνώριση του πτυχίου των συγκεκριμένων ιδρυμάτων από το Ελληνικό Κράτος. Ακόμα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση δίνει 13 υποτροφίες στους εισαχθέντες με την υψηλότερη βαθμολογία ενώ προσφέρονται επιδοτήσεις σίτισης αλλά και στέγασης των φοιτητών.

Τα παραπάνω στοιχεία σε συνδυασμό με την ποιότητα σπουδών που προσφέρουν τα Πανεπιστήμια της Κύπρου σε ένα εξαιρετικά φιλόξενο και ποιοτικό περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για τους υποψηφίους ώστε να καταθέσουν και αυτό το Μηχανογραφικό. Σε κάθε περίπτωση αυτή η επιλογή σπουδών αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία ακόμη.

Σύνταξη:  Γιώργος Αγγουράς, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας | EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας