Tο Μέλλον της Εκπαίδευσης: Πώς η Online Εκπαίδευση Σαρώνει την Ευρώπη και την Ελλάδα
Με αφορμή πρόσφατη έρευνα της Eurostat επιβεβαιώνεται ότι το μέλλον της Εκπαίδευσης είναι ψηφιακό. Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα το 2023, το 30% των χρηστών του διαδικτύου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ηλικίας 16 έως 74 ετών ανέφερε ότι απέκτησε online κάποιο πτυχίο ή μεταπτυχιακό ή είχε παρακολουθήσει διαδικτυακά κάποιο σεμινάριο κατά τους τρεις μήνες που προηγήθηκαν της έρευνας. Πρόκειται για αύξηση 2 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το 2022 (28%).
Η ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας έχει φέρει μια επανάσταση στον τρόπο που αποκτούμε γνώσεις, με την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση να κατακτά ολοένα και περισσότερο την Ευρώπη και την Ελλάδα. Αυτός ο εκπαιδευτικός μετασχηματισμός προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα που οδηγούν τους φοιτητές να αναζητούν τις δυνατότητες αυτές.
Πρώτον, η ευελιξία του προγράμματος σπουδών επιτρέπει στους φοιτητές να προσαρμόζουν την εκπαίδευσή τους στο χρονοδιάγραμμά τους. Αυτό είναι σημαντικό για εκείνους που εργάζονται παράλληλα ή έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις. Δεύτερον, η πρόσβαση σε ποιοτικά προγράμματα από κορυφαία Πανεπιστήμια και Κέντρα Δια Βίου Μάθησης διευρύνει τις επιλογές των φοιτητών, απαλείφοντας γεωγραφικούς περιορισμούς.
Ταυτόχρονα, η online εκπαίδευση συμβάλλει στη μείωση του κόστους σπουδών, αφού εξοικονομεί έξοδα μετακίνησης και διαβίωσης. Στην Ελλάδα, ειδικότερα, όπου η ανάγκη για εξειδικευμένα προγράμματα είναι υψηλή, τα E-Learning προγράμματα ανοίγουν πόρτες σε εκπαιδευτικές ευκαιρίες που παλαιότερα ήταν δύσκολα προσβάσιμες.
Μεταξύ όλων των μελών της ΕΕ, οι Κάτω Χώρες είχαν το υψηλότερο ποσοστό (54%) των χρηστών του διαδικτύου που απέκτησαν online πτυχίο ή μεταπτυχιακό ή χρησιμοποίησαν διαδικτυακό εκπαιδευτικό υλικό, ακολουθούμενες από τη Φινλανδία (53%), τη Σουηδία (48%), την Ισπανία (47%) και την Εσθονία (45%). Υψηλότερα και τα ποσοστά σε σύγκριση με προηγούμενες μετρήσεις και για την Κύπρο (16%), τη Βουλγαρία και την Ελλάδα (και οι δύο 17%) και την Πολωνία (18%). Σε γενικές γραμμές, η συμμετοχή στην ηλεκτρονική εκπαίδευση το 2023 αυξήθηκε σε σύγκριση με το 2022.
Επιλογικά, η online εκπαίδευση στηρίζει μια νέα εποχή όπου η μάθηση γίνεται πιο προσβάσιμη, ευέλικτη και οικονομικά εφικτή. Αυτό το εκπαιδευτικό μοντέλο καταδεικνύει ότι ο κόσμος εξελίσσεται προς ένα μέλλον όπου η γνώση είναι διαθέσιμη για όλους, ανεξάρτητα από την τοποθεσία ή το χρονικό περιθώριο που έχει κανείς στη διάθεσή του.
Σύνταξη: Παναγιώτης Παππάς, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας | EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας