Νέα και άρθρα
Άρθρα για για την Εκπαίδευση & την Απασχόληση.

4+1 Διαφορετικές Μεταπτυχιακές Σπουδές για να εμβαθύνεις στα Κρυπτονομίσματα


Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση ήταν φυσικό να επηρεάσει αρκετούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής και φυσικά και τον κλάδο της οικονομίας.

Στις μέρες μας όλοι μιλάνε για την τεχνητή νοημοσύνη, ανάλυση δεδομένων, διαδίκτυο πραγμάτων, ρομπότ αλλά και για τα ψηφιακά νομίσματα.

Ουσιαστικά τα κρυπτονομίσματα είναι ψηφιακά νομίσματα τα οποία χρησιμοποιούν την κρυπτογράφηση. Η κρυπτογράφηση είναι μια τεχνική για ασφαλή επικοινωνία που έχει ως αποτέλεσμα τα περισσότερα κρυπτονομίσματα να μην μπορούν να παραχαραχθούν.

Τα κρυπτονομίσματα ως μία νέα μορφή νομίσματος δεν εκδίδονται αλλά ούτε και εποπτεύονται από καμία αρχή αλλά η «εξόρυξή» τους γίνεται μέσα από μία σειρά πράξεων που κάνουν ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Η τεχνολογία Blockchain αποτελεί ένα σύστημα προγραμματισμού που ουσιαστικά αξιοποιείται για τη δημιουργία και τον έλεγχο της μεταφοράς των κρυπτονομισμάτων.

Η τεχνολογία αυτή είναι καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση της διαφάνειας, της ασφάλειας, της εμπιστοσύνης σε διάφορους τομείς πέρα από το χρηματοοικονομικό. Κάποιες από τις εφαρμογές της περιλαμβάνουν:

  • Ψηφιακή ταυτότητα: για την επαλήθευση προσωπικών δεδομένων και για να μην κυκλοφορούν στο διαδίκτυο προσωπικές πληροφορίες.

  • Ψηφοφορία: όπου εξαλείφει την πιθανότητα απάτης στους ψηφοφόρους και διασφαλίζει την ακεραιότητα της διαδικασίας ψηφοφορίας κ.ά.

Το Blockchain αποτελεί ένα μητρώο εντός του οποίου γίνεται η αποθήκευση αλλά και η επαλήθευση των πληροφοριακών δεδομένων.

Ήδη τον Ιούνιο του 2021 στην mononews ο Διευθύνων Σύμβουλος της Binance, Changpeng «CZ» Zhao, ανέφερε ότι: “Προσλαμβάνουμε επιθετικά”, και δήλωσε μέσω email: «Βλέπουμε τη βιομηχανία να αναπτύσσεται γεωμετρικά σε ετήσια βάση και πρέπει να κλιμακώσουμε την ομάδα μας για να ανταποκριθούμε». Παράλληλα πρόσθεσε, "Είμαστε εργοδότες όλων των γεωγραφικών περιοχών. Δεν μας πειράζει πού βρίσκονται οι άνθρωποι, αρκεί να παράγουν αποτελέσματα".

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι «αρκετές νέες θέσεις εργασίας προκύπτουν διότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα κρυπτονομίσματα θεωρείται ότι έχουν εξαπολύσει κυνηγητό ταλέντων»!!

Όσοι επομένως ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των κρυπτονομισμάτων οι σπουδές που θα τους βοηθήσουν να εμβαθύνουν περισσότερο κινούνται γύρω από τα αντικείμενα: των χρηματοοικονομικών, των fintech, του προγραμματισμού, του blockchain.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε 4 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών όπως :

  • University of Nicosia: Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Αλυσίδα Συστοιχιών και Ψηφιακό Νόμισμα

Οι φοιτητές λαμβάνουν μέρος σε ένα εμπλουτισμένο και δια-δραστικό πρόγραμμα σπουδών το οποίο καλύπτει σημαντικούς τομείς της τεχνολογίας Blockchain, όπως το Blockchain και το ψηφιακό νόμισμα, αρχιτεκτονικές και συστήματα Blockchain, Blockchain και επιχειρηματικότητα, αναδυόμενα θέματα στο Blockchain και το ψηφιακό χρήμα, προγραμματισμός ψηφιακών νομισμάτων, προγραμματισμός έξυπνων συμβολαίων, προγραμματισμός Blockchain ελεγχόμενης πρόσβασης, κρυπτογραφία και ασφάλεια, αναδυόμενα θέματα Fintech, νομοθεσία και κανονιστικό πλαίσιο στο Blockchain, προηγμένα θέματα νομοθεσίας σε Blockchain, αρχές του χρήματος, τραπεζικής και χρηματοοικονομικών, ανοικτά και αποκεντρωμένα χρηματοοικονομικά συστήματα, Token Economics και άλλα.

  • ΕΚΠΑ: Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών «Χρηματοοικονομική Τεχνολογία»

Ένα πρόγραμμα που διευρύνει την αντίληψη των φοιτητών για τον αντίκτυπο των νέων τεχνολογιών στα παραδοσιακά οικονομικά μοντέλα, συνδυάζοντας τις παραδοσιακές χρηματοοικονομικές δεξιότητες με τη βαθιά κατανόηση της ψηφιακής χρηματοοικονομικής καινοτομίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών ένας φοιτητής του προγράμματος, θα εμπλουτίσει τις γνώσεις του: στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, την Χρηματοοικονομική Τεχνολογία (FinTech), τη Μηχανική Μάθηση (Machine Learning), τη Χρηματοοικονομική Ρύθμιση και Συμμόρφωση, την Κυβερνοασφάλεια, την Τεχνολογία Blockchain, τα Κρυπτονομίσματα, τις Αλγοριθμικές Συναλλαγές και τη Διαχείριση Μεγάλων Δεδομένων.

  • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων- Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής Πολυτεχνική Σχολή : Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο “Μηχανική Δεδομένων και Υπολογιστικών Συστημάτων” και απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ) στις εξής ειδικεύσεις: 1.Επιστήμη και Μηχανική Δεδομένων 2.Προηγμένα Υπολογιστικά Συστήματα

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος φιλοδοξεί να εφοδιάσει τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του με όλα τα απαραίτητα προσόντα ώστε, με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, οι απόφοιτοι:

-Αποκτούν γνώσεις σε προηγμένα θέματα της επιστήμης του Μηχανικού Δεδομένων και Υπολογιστικών Συστημάτων.

-Έχουν γνώση και κατανόηση της μεθοδολογίας και πρακτικής σε περιοχές εξειδίκευσης της Μηχανικής των Δεδομένων και της Μηχανικής των Υπολογιστικών Συστημάτων.

  • Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος: MSc in Banking, Finance Technology (Fintech) and Risk Management - Τραπεζική, Χρηματοοικονομική Τεχνολογία και Διαχείριση Κινδύνων

Το Π.Μ.Σ. «Τραπεζική, Χρηματοοικονομική Τεχνολογία και Διαχείριση Κινδύνου» (MSc in Banking, Financial Technology and Risk Management) παρέχει στους φοιτητές ένα ευρύ και περιεκτικό σύνολο γνώσεων των αρχών και εφαρμογών της τραπεζικής, χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech) και διαχείρισης κινδύνου και χρηματοοικονομικής, σε συνδυασμό με την απόκτηση θεωρητικών και τεχνικών ικανοτήτων. Στοχεύει στη βαθιά γνώση στατιστικών εφαρμογών στο χώρο της τραπεζικής, των επενδύσεων, της χρηματοοικονομικής, της διαχείρισης κινδύνου και της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, καθώς και στην κατανόηση διεθνών θεμάτων που άπτονται του διαρκώς μεταβαλλόμενου πεδίου της τραπεζικής, της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας και της διαχείρισης κάτω από ένα πολυπολιτισμικό πρίσμα και στην εστίαση σε χρηματοοικονομικά ζητήματα διαφόρων επιχειρηματικών κλάδων.

Εδώ και χρόνια οι έννοιες της διεπιστημονικότητας και της διαφοροποιημένης σταδιοδρομίας αποτελούν σημαντικό στοιχείο για την επιλογή σπουδών- επιλογών αλλά και διαδρομών, όλης της επιστημονικής μας ομάδας. Σε αυτή τη λογική βασίστηκε και το τεστ επαγγελματικών ενδιαφερόντων, το Advisor, και μπορεί να γίνει αντιληπτή και από τις σπουδές που μπορεί κάποιος μετά το πρώτο πτυχίο να ακολουθήσει.

Για αυτό το λόγο και η Νομική έχει τη θέση της στο χώρο της τεχνολογίας, του blockchain και όλων των ζητημάτων που προκύπτουν σε πολλά επίπεδα από τη χρήση της.

Οπότε και απόφοιτοι της Νομικής μπορούν να ακολουθήσουν σπουδές όπως:

  • Πανεπιστήμιο Πειραιώς -Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Π.Μ.Σ. " Δίκαιο και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (MSc in Law and Information and Communication Technologies) "

Το πρόγραμμα αυτό έχει ως αντικείμενο: την ειδίκευση νέων επιστημόνων από τον χώρο της νομικής, της τεχνολογίας, της διοίκησης και της οικονομίας, στη γνωστική περιοχή της νομικής διάστασης των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, του κυβερνοεγκλήματος (cybercrime) και της ψηφιακής δικανικής/εγκληματολογίας (digital forensics), των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (electronic communications), της προστασίας της ιδιωτικότητας (privacy) και των προσωπικών δεδομένων (personal data) των χρηστών του Διαδικτύου, του νομικού πλαισίου που διέπει το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-Commerce) και το ηλεκτρονικό επιχειρείν (e-Business), της προστασίας των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (intellectual property rights) στην εποχή του Διαδικτύου, θεμάτων από τη ρύθμιση του ανταγωνισμού (regulating competition) στον χώρο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και θεμάτων αντιμετώπισης της διαφθοράς (fighting corruption) κ.ά.

Ζωγραφιά Βακάλογλου, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας | EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας