Νέα και άρθρα
Άρθρα για για την Εκπαίδευση & την Απασχόληση.

3+1 Ειδικότητες των ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ) με καλές προοπτικές  

Μπορεί το όνομα να άλλαξε και από ΙΕΚ να έγινε ΣΑΕΚ, όμως αυτό που δεν άλλαξε είναι η ευκαιρία που δίνεται σε μαθητές να επιλέξουν κάποια από τις ειδικότητες που τους προσφέρονται, αξιοποιώντας το παράλληλο μηχανογραφικό.

Ένα θέμα που απασχολεί αρκετούς υποψηφίους αυτή την περίοδο, και όχι μόνο, είναι οι προοπτικές των επαγγελμάτων στην αγορά εργασίας. Όλη η επιστημονική ομάδα της Employ Edu - Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας παρακολουθώντας τις εξελίξεις που υπάρχουν ως συνέπεια και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, είμαστε πάντα δίπλα σας για την έγκυρη ενημέρωση σας.

Ίσως χρειαστεί για αρκετούς υποψηφίους να επαναπροσδιορίσουν τα θέλω τους, να διαμορφώσουν νέες στρατηγικές και βήματα ώστε να καταφέρουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες εκπαίδευσης που τους οδηγούν στο στόχο τους.

Δεν είναι καθόλου αρνητικό κάποιος να αξιοποιήσει τις συνεδρίες επαγγελματικού προσανατολισμού με τα πιο σύγχρονα εργαλεία, όπως το τεστ Advisor. Έτσι θα καταφέρει να συνδυάσει την προσωπικότητα με τα θέλω του και σίγουρα με εκπαιδεύσεις όπου το συγκριτικό πλεονέκτημα αυτής της επαγγελματικής κατάρτισης, θα του δίνει τη δυνατότητα για πιο άμεση απορρόφηση στην αγορά εργασίας.

3+1 ειδικότητες με καλές προοπτικές για την αγορά εργασίας είναι:

1. Στέλεχος υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics)
Το περιεχόμενο της εργασίας του αφορά, όλο το εύρος των λειτουργιών της επιχείρησης που άπτονται της εφοδιαστικής αλυσίδας, στις οποίες περιλαμβάνονται προμήθειες εμπορευμάτων ή πρώτων υλών (π.χ. διαδικασίες διαγωνισμών κτλ.), μεταφορές, αποθήκευση, εξυπηρέτηση πελατών (customer service) και προμηθευτών, διανομή, παρακολούθηση και έλεγχος των εισροών, παρακολούθηση εκροών αγαθών– υπηρεσιών, ώστε να επιτυγχάνεται ο έλεγχος των αποθεμάτων, η παρακολούθηση και ο έλεγχος των παραγγελιών των πελατών αλλά και προμηθευτών, καθώς επίσης και η παρακολούθηση των τάσεων της αγοράς. Η εκτέλεση αυτών των εργασιών πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη και εποπτεία ιεραρχικά ανώτερων, στους οποίους αναφέρεται και από τους οποίους ελέγχεται.

Οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας, όπου απασχολούνται τα στελέχη υποστήριξης εφοδιαστικής αλυσίδας, εκτείνονται σε όλο το φάσμα του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα (μεταποίηση και παροχή υπηρεσιών). Το είδος των επιχειρήσεων που απασχολούν στελέχη εφοδιαστικής αλυσίδας δραστηριοποιείται τόσο στο δημόσιο τομέα (στενό και ευρύτερο, ΟΤΑ, Οργανισμοί Κοινωνικής Ωφέλειας κ.λπ.) όσο και στον ιδιωτικό στα τμήματα προμηθειών, διαχείρισης αποθεμάτων , διακίνησης υλικού.

2. Τεχνικός αυτοματισμών
Ο απόφοιτος της ειδικότητας «Τεχνικός Αυτοματισμών» είναι ικανός να εργάζεται σαν ειδικευόμενος εργαζόμενος, ικανός να εκτελεί αυτόνομα, υπεύθυνα και εμπρόθεσμα τις εργασίες που προκύπτουν κατά την επισκευή ή/και συντήρηση αυτοματοποιημένων εγκαταστάσεων, τμημάτων ή συνόλων σε προδιαγεγραμμένη λειτουργική αλληλεξάρτηση, όπως :
• την τοποθέτηση / εγκατάσταση, τη ρύθμιση
• τον έλεγχο, τη βαθμονόμηση, τη σύνδεση/αποσύνδεση συσκευών
• τη χρήση οργάνων ή εργαλείων
• την εποπτεία, τη συντήρηση/επισκευή/μετατροπή οργάνων σε αυτοματοποιημένες εγκαταστάσεις που υπάρχουν στην επιχείρηση.
Ο απόφοιτος της ειδικότητας «Τεχνικός Αυτοματισμών» προσλαμβάνεται στην επιχείρηση ή σε ΜΜΕ όπου, μετά από σύντομη περίοδο προσαρμογής, εργάζεται σαν ειδικευμένος τεχνίτης και μπορεί να εξελιχθεί στη συνέχεια σε τεχνικό υπεύθυνο αυτοματισμού ή/και σαν εργοδηγός, ή/και προϊστάμενος του αντίστοιχου συνεργείου ή / και τμήματος.

3. Τεχνικός Δικτύων & Τηλεπικοινωνιών
Ο απόφοιτος της ειδικότητας εκτελεί αυτόνομα, εγκαίρως και με υπευθυνότητα τεχνικές εργασίες επί των δικτύων μετάδοσης δεδομένων, των Πληροφοριακών συστημάτων ή των ανεξάρτητων Η/Υ, εφαρμόζοντας τις γενικές και ειδικές οδηγίες του κατασκευαστή. Αναπτύσσει αυτόνομα ή συμμετέχοντας σε ομάδες ανάπτυξης, δίκτυα μετάδοσης δεδομένων κατανοώντας τις λειτουργικές απαιτήσεις, όπως αυτές διατυπώνονται σε αντίστοιχα κείμενα (ανάλυση απαιτήσεων) ή μέσω των οδηγιών του υπεύθυνου ανάπτυξης.
Ουσιαστικά ο «Τεχνικός δικτύων και τηλεπικοινωνιών» έχει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες που του επιτρέπουν να επεξεργάζεται, να θέτει σε λειτουργία, να χειρίζεται, να συντηρεί ηλεκτρονικούς υπολογιστές καθώς και να ασχολείται με το σχεδιασμό, τη συντήρηση, την ασφάλεια και την επισκευή ενός δικτύου ηλεκτρονικών υπολογιστών. έχει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες να ασχολείται με το σχεδιασμό ,τη συντήρηση, την ασφάλεια και την επισκευή τηλεπικοινωνιακών διατάξεων.

4. Βοηθός Ιατρικών Εργαστηρίων
O απόφοιτος της ειδικότητας των ΙΕΚ «Βοηθός Ιατρικών Εργαστηρίων», με τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που έχει αποκτήσει κατά την εκπαίδευσή του σε επιστήμες όπως η μικροβιολογία, η βιοχημεία, η αιματολογία και η ανοσολογία-ιολογία, είναι ικανός να εργαστεί κατά μόνας ή στο πλαίσιο εργαστηριακής ομάδας, όπου εκτελεί τις αντίστοιχες εργαστηριακές τεχνικές και μετρήσεις ρουτίνας.
Οι διπλωματούχοι της ειδικότητας «Βοηθός Ιατρικών Εργαστηρίων», μπορούν να εργάζονται στα Ιατρικά Εργαστήρια όπως: Μικροβιολογικό, Αιματολογικό, Βιοχημικό, Ανοσολογικό, Ορμονολογικό κ.λπ., επικουρώντας το έργο των υπευθύνων, πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΑΕΙ & ΑΤΕΙ).
Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι να κατανοήσουν οι καταρτιζόμενοι τις αρχές λειτουργίας όλων των εργαστηριακών Οργάνων και Συσκευών (απλών και σύγχρονων), να εξοικειωθούν με τη χρήση τους, καθώς και να εκτελούν τις συνήθεις μεθόδους και τεχνικές που γίνονται στα Ιατρικά και Βιολογικά Εργαστήρια.

Σύνταξη: Ζωγραφιά Βακάλογλου , Σύμβουλος Σταδιοδρομίας | EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας Παναγιώτης Παππάς